20 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

L'ORÉAL-UNESCO ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Category
Date
3 Δεκ 2018

«Το Θηλυκό Πρόσωπο της Επιστήμης» ζωντάνεψε μέσα από το φωτογραφικό φακό του Τάσου Βρεττού σε μια μοναδική επετειακή έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη.

Η L'Oréal Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO γιόρτασαν
τα 20 χρόνια του Διεθνούς Προγράμματος L'Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη μέσα από μια μοναδική Επετειακή Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) από τις 20 μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου 2018.

Η Έκθεση παρουσίασε τη συνολική συνεισφορά του θεσμού παγκοσμίως, κάνοντας παράλληλα μια αναδρομή στο Ελληνικό Πρόγραμμα, μέσα από μια σειρά δυναμικών φωτογραφικών πορτραίτων Ελληνίδων βραβευμένων επιστημόνων του θεσμού από τον Τάσο Βρεττό.



Στο πλαίσιο της 20ης Επετείου του θεσμού, η L'Oréal Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO διοργάνωσαν για πρώτη φορά στη χώρα μας και μια Επιστημονική Ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2018 στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138). Οι ενέργειες αυτές είχαν σκοπό να ρίξουν φως στο «Θηλυκό Πρόσωπο της Επιστήμης», τονίζοντας για ακόμα μια φορά πως «ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη χρειάζεται γυναίκες». 

Οι γυναίκες εξακολουθούν να υπο-εκπροσωπούνται στη δημόσια και επαγγελματική ζωή, ιδιαίτερα στο χώρο των Επιστημών, όπου το «γυάλινο ταβάνι» υπάρχει ακόμα. Σήμερα, μόνο 28% των επιστημόνων είναι γυναίκες και μόλις 3% των Βραβείων Νόμπελ έχουν απονεμηθεί σε γυναίκες από το 1901, όταν και καθιερώθηκε ο θεσμός.



Ωστόσο, υπάρχουν πολλές σπουδαίες γυναίκες επιστήμονες και το να τις βοηθήσουμε να κάνουν το έργο τους γνωστό είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων στην επιστήμη.

Το Διεθνές Πρόγραμμα L'Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη ιδρύθηκε το 1998 με στόχο να συμβάλλει στη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ των δύο φύλων στον κόσμο της επιστήμης.

 Από την έναρξη του Προγράμματος μέχρι σήμερα, 3.124 γυναίκες επιστήμονες έχουν διακριθεί σε 117 χώρες. Συγκεκριμένα, 102 έλαβαν βραβεία για αριστεία στην επιστήμη, εκ των οποίων 3 στη συνέχεια κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ, ενώ 3.022 ταλαντούχες νέες γυναίκες έλαβαν υποτροφίες προκειμένου να ολοκληρώσουν το πολλά υποσχόμενο ερευνητικό τους έργο. 

ΤΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥ L'ORÉAL-UNESCO ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στα 20 χρόνια από την ίδρυσή του, το πρόγραμμα L'Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη έχει τιμήσει διακεκριμένες επιστήμονες και έχει υποστηρίξει νεαρές γυναίκες στην ερευνά τους και την επιστημονική τους καριέρα. Έδωσε και συνεχίζει να δίνει την ευκαιρία σε ευφυείς ερευνήτριες να κάνουν πραγματικά καλύτερο τον κόσμο μας, η κάθε μία με το δικό της τρόπο.

Η συμβολή του προγράμματος στα 20 χρόνια υλοποίησής του, με μια ματιά:

  • 3.124 γυναίκες επιστήμονες έχουν διακριθεί για το έργο τους
  • 102 έλαβαν βραβεία για αριστεία στην επιστήμη – 3 εξ αυτών τιμήθηκαν στη συνέχεια με βραβείο Nobel
  • 3.022 ταλαντούχες νέες γυναίκες έλαβαν υποτροφίες για να ολοκληρώσουν το πολλά υποσχόμενο ερευνητικό τους έργο
  • 53 εθνικά προγράμματα υποτροφιών καθιερώθηκαν σε 117 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα
  • Περισσότεροι από 400 επιστήμονες συμμετείχαν στη διαδικασία επιλογής των εθνικών και περιφερειακών προγραμμάτων
  • Περισσότερα από 50 επιστημονικά ιδρύματα υψηλού επιπέδου συμμετείχαν παγκοσμίως στο πρόγραμμα

 

 

Με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων του Διεθνούς Προγράμματος L'Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, αξιολογήσαμε την επιστημονική πρόοδο των δύο τελευταίων δεκαετιών, καταλήγοντας στο ποιοι ήταν οι πιο απαιτητικοί και εξελισσόμενοι τομείς της επιστήμης την περίοδο αυτή. Οι τομείς αυτοί έχουν προσελκύσει το ερευνητικό ενδιαφέρον των πλέον διακεκριμένων επιστημόνων, ανάμεσά τους και πολλών γυναικών επιστημόνων που έχουν διακριθεί από το Διεθνές Πρόγραμμα L'Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη.

 

 

Τα Ελληνικά Βραβεία L'Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη εντάσσονται στο Διεθνές Πρόγραμμα. Τα Βραβεία αυτά χορηγούνται σε συνεργασία με τη L'Oréal Hellas και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO με στόχο την προώθηση, την ενίσχυση, καθώς και τη στήριξη των επιτευγμάτων των γυναικών, που δραστηριοποιούνται στην έρευνα στον τομέα των Βιοεπιστημών ή των Φυσικών Επιστημών στην Ελλάδα. Τα Ελληνικά Βραβεία θεσμοθετήθηκαν το 2006 και μέχρι σήμερα έχουν βραβεύσει 26 σπουδαίες γυναίκες ερευνήτριες.