O ΘΕΣΜΟΣ

Πρόγραμμα L’Oréal-UNESCO
Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη

Η πρωτοβουλία L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη ξεκίνησε το 1998. Από το εναρκτήριο έτος, το Ίδρυμα της L’Oréal και η UNESCO, ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, αγωνίζονται για να υποστηρίζουν και να αναγνωρίζουν επιτυχημένες ερευνήτριες, να παροτρύνουν περισσότερες νέες γυναίκες να ασχοληθούν με την επιστήμη και να τις βοηθούν στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους.

Οι λύσεις για να ενταχθούν περισσότερες γυναίκες στις επιστήμες μοιάζουν τόσο προφανείς που λίγοι άνθρωποι θα διαφωνούσαν με αυτές. Θα πρέπει πρωτίστως να εμφυσήσουμε αυτοπεποίθηση στα κορίτσια από μικρή ηλικία, δείχνοντάς τους τις δυνατότητές τους. Επιπλέον, περισσότερες γυναίκες επιστήμονες θα πρέπει να αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης, όπως οι άνδρες συνάδελφοί τους, ώστε να λειτουργούν ως πρότυπα για τις μελλοντικές γενιές.

Η τρέχουσα κατάσταση ωστόσο δείχνει ότι, αν και διανύουμε πλέον την τρίτη χιλιετία, υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα σε αυτό που διατείνεται ότι πιστεύει η κοινωνία και σε αυτό που κάνουμε στην πραγματικότητα. Υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια προόδου στο θέμα της ισορροπίας των δύο φύλων στην επιστήμη. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι οι γυναίκες αντιστοιχούν μόλις στο 30% των ερευνητών παγκοσμίως. Εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί φραγμοί που αποθαρρύνουν τις γυναίκες από το να ενταχθούν στον κλάδο, καθώς και εμπόδια που εμποδίζουν την πρόοδο των γυναικών που δραστηριοποιούνται ήδη ως επιστήμονες. Για το λόγο αυτό, εκτός από τα ετήσια Βραβεία, η συνεργασία L’Oréal-UNESCO θέσπισε το Πρόγραμμα Διεθνών Ανερχόμενων Ταλέντων που σχεδιάστηκε, για να επιταχύνει την πρόοδο των νέων γυναικών στην επιστήμη παγκοσμίως. Τα Διεθνή Ανερχόμενα Ταλέντα επιλέγονται ανάμεσα στις ερευνήτριες διδακτορικού και μεταδιδακτορικού επιπέδου που έχουν λάβει υποτροφίες από τα διεθνή και περιφερειακά προγράμματα L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη.


ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στα 18 χρόνια από την ίδρυσή του, το πρόγραμμα L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη έχει τιμήσει διακεκριμένες επιστήμονες κι έχει υποστηρίξει νεαρές γυναίκες στην επιστήμη. Αυτές οι ευφυείς ερευνήτριες έχουν, η καθεμία με το δικό της τρόπο, κάνει πραγματικά τον κόσμο καλύτερο.

Επηρεάζοντας τις ζωές των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη, οι ανακαλύψεις τους προσφέρουν νέες λύσεις και απαντούν σε κρίσιμα ερωτήματα. Η επαναστατική καινοτομία τους προάγει ολόκληρα ερευνητικά πεδία και ενίοτε δημιουργεί νέα.
Η έρευνα των Βραβευμένων συμβάλλει στη θεραπεία ασθενειών, στην αύξηση των αποθεμάτων τροφίμων, στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και στη διασφάλιση της επιβίωσης του πλανήτη μας, ενισχύοντας τις γνώσεις μας για τα ίδια τα θεμέλια της ζωής.

Μία από τις οραματίστριες ερευνήτριες που έχουν αναγνωριστεί και υποστηριχτεί από το πρόγραμμα είναι η Καθηγήτρια Mildred Dresselhaus (Βραβευμένη για τη Νότια Αμερική το 2007). Είναι μια πρωτοπόρος φυσικός, η οποία μελετούσε τους νανοσωλήνες άνθρακα καθ' όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της και, χάρη στην έρευνά της, έχει καταστήσει εφικτές διάφορες εφαρμογές, από τα εξαιρετικά ελαφριά υλικά για κτίρια, αυτοκίνητα και ποδήλατα, μέχρι τα μικροσκοπικά εργαλεία που διοχετεύουν φάρμακα απευθείας στο εσωτερικό των κυττάρων. Το έργο της έχει τις προοπτικές να μεταμορφώσει σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής μας. Η Καθηγήτρια Brigitte Kieffer (Βραβευμένη για την Ευρώπη το 2014) ήταν η πρώτη επιστήμονας που απομόνωσε το περιζήτητο γονίδιο για έναν υποδοχέα οπιοειδών στον εγκέφαλο. Ο υποδοχέας αυτός παίζει σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση του πόνου και ανοίγει ένα ολοκαίνουργιο κεφάλαιο έρευνας για τη διαχείριση του πόνου, τους μηχανισμούς επιβράβευσης και τις εθιστικές συμπεριφορές. Χάρη σε αυτή την ανακάλυψη, οι επιστήμονες άρχισαν επιτέλους να κατανοούν γιατί τα οπιούχα φάρμακα δρουν τόσο σαν παυσίπονα, όσο και σαν εθιστικά φάρμακα. Το έργο της Brigitte Kieffer οδήγησε σε νέα αναλγητικά και έδειξε τη βιολογική βάση του εθισμού, προκαλώντας επανάσταση στον τρόπο που προσεγγίζουμε τον εθισμό και δημιουργώντας νέες ελπίδες ανάκαμψης σε αναρίθμητους ενήλικες και εφήβους που αγωνίζονται να ξεπεράσουν τις προκλήσεις της κατάχρησης ουσιών.

 

ΥΨΗΛΑ STANDARDS

ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΕΣ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΒΡΑΒΕΙΟ NOBEL

Μετά τη διάκρισή τους στα Διεθνή Βραβεία L’ORÉAL-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, ήρθε η υπέρτατη καταξίωση για το έργο και την προσφορά στην επιστήμη για δυο λαμπρές γυναίκες-επιστήμονες, οι οποίες την ακόλουθη χρονιά διακρίθηκαν με το βραβείο Nobel.

Elizabeth H. Blackburn (αριστερή φωτο)
Βραβείο Nobel 2009 στη Φυσιολογία ή Ιατρική
Βραβείο L’ORÉAL-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη 2008

Ada E. Yonath (δεξιά φωτο)
Βραβείο Nobel 2009 στη Χημεία
Βραβείο L’ORÉAL-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη 2008

ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ

ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΙΑ & ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ

5 ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ:
Τα Βραβεία L’ORÉAL-UNESCO απονέμονται κάθε χρόνια σε πέντε γυναίκες, μία από κάθε περιφέρεια (Αφρική και Αραβικές Χώρες, Ασία-Ειρηνικός, Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Βόρεια Αμερική), ως αναγνώριση της συνεισφοράς τους στην πρόοδο της επιστήμης. Επιστήμονες από όλο τον κόσμο καλούνται να υποβάλουν υποψηφιότητα και μια διεθνής επιτροπή Κρίσης που απαρτίζεται από διακεκριμένους επιστήμονες και της οποίας πρόεδρος είναι ένας επιστήμονας βραβευμένος με Νόμπελ, πραγματοποιεί την τελική επιλογή. Τα Βραβεία απονέμονται κάθε χρόνο εκ περιτροπής στους κλάδους των Βιοεπιστημών και των Φυσικών Επιστημών. Τα Βραβεία έχουν αξία 100.000 δολαρίων το καθένα.

ΔΙΕΘΝΗ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΑ ΤΑΛΕΝΤΑ

Οι νεαρές γυναίκες στην επιστήμη που θα έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο

Για πολλά χρόνια, το πρόγραμμα L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη αναγνώριζε πόσο σημαντικό είναι να προβάλλουμε τα επιτεύγματα των νεαρών γυναικών που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της επιστημονικής τους σταδιοδρομίας. Έτσι, το 2014 θεσπίστηκαν τα βραβεία Διεθνή Ανερχόμενα Ταλέντα. Από την αρχή, ήταν ξεκάθαρο ότι με τα βραβεία, αυτές οι νεαρές επιστήμονες πέτυχαν την αυξημένη αναγνώριση που άξιζε το ταλέντο τους, αλλά την οποία δεν είχαν λάβει πάντα τόσο στη χώρα τους, όσο και από τους συναδέλφους τους. Αυτές οι νέες γυναίκες έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο, και η αναγνώριση θα διασφαλίσει ότι θα αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.

ΕΘΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Επιβραβεύουν νεαρά φωτεινά μυαλά που σταδιοδρομούν στη χώρα τους

Για να ανταποκριθεί στις τοπικές ανάγκες των χωρών, το πρόγραμμα L’ORÉAL-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη προσφέρει επίσης βραβεία/υποτροφίες σε πολλά υποσχόμενες νέες γυναίκες ερευνήτριες, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε διάφορους επιστημονικούς κλάδους, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.